2310457272, Κομνηνών 69, Καλαμαριά

Έχεις αιμορροΐδες; Κλείσε ραντεβού για επέμβαση χωρίς νυστέρι

Κομνηνών 69, Καλαμαριά

2310457272

Αιμορροΐδες

Οι Αιμορροΐδες είναι αγγειακές διογκώσεις μέσα στο χαλαρό υποβλεννογόνιο, του πρωκτικου αυλού – κατώτερου ορθού,του έσω αιμορροϊδικό πλέγματος. Ο σκοπός της διόγκωσης τους, όταν γεμίζουν με αίμα, είναι να προστατεύουν το εσωτερικό του αυλού από τραυματισμούς ενώ έχουνε ταυτόχρονα χρήση και για την εγκράτεια.

Η διόγκωση του εσωτερικού αιμορροϊδικού πλέγματος ονομάζεται και αποτελοεί εσωτερικές αιμορροΐδες ενώ του εξωτερικού τις εξωτερικές.

εσωτερικές αιμορροΐδες

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες – έσω αιμορροϊδικό – αρτηριοφλεβικά πλέγματα, φυσιολογικά βρίσκονται πάνω από την οδοντωτοί γραμμή και καλύπτονται από βλεννογόνο. Η συνήθης θέσεις που την συναντάμε χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, είναι δύο στην δεξιά μεριά και μία στην αριστερή. Μεταξύ τους μπορεί να υπάρχουν και μικρότερες.

Το ζωηρό κόκκινο χρώμα δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτό το αγγειακό πλέγμα έχει και αρτηριοφλεβικές αναστομώσεις.

εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται κάτω από τη γραμμή και προέρχονται από το ξω αιμορροϊδικό πλέγμα. Μεταξύ τους τα δύο πλέγματα επικοινωνούν.

Από την θεωρία στην πράξη η απόσταση είναι μεγάλη. Πολύ συχνά ιδιαίτερα στην επιπλεγμένη μπλεγμένη αιμορροιδοπάθεια η εικόνα δεν είναι τόσο σαφής.

αιμορροΐδες συμπτώματα

Το 90 % των ασθενών που προσέρχονται για εξέταση λόγω αιμορροΐδων βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Έχουν αιμορροΐδες από πάρα πολλά χρόνια.

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων σε γενικές γραμμές μοιάζουν με συμπτώματα πολύ σοβαρών παθήσεων όπως ο καρκίνος. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να εκτιμώνται προσεκτικά, προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση και να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να μας ξεφύγει μία κακοήθης νεοπλασία που συνυπάρχει με την αιμορροιδοπάθεια.

Αιμορροϊδοπάθεια 1ου βαθμου

Η κλασική ταξινόμηση των αιμορροΐδων σε πρώτου δεύτερου τρίτου τέταρτου βαθμού δεν έχει και τόσο σημασία για τον ασθενή. Ο λόγος που ασθενής αποφασίζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και επισκέπτεται το γιατρό είναι τα συμπτώματα.

  • αιμορραγία,

  • δυσφορία στον πρωκτό

  • πόνος πρωκτού

  • Κνησμός πρωκτού

  • πρόπτωση αιμορροιδων,

  • πρωκτική εκροή υγρού

  • βλέννη περιπρωκτικά

Τα συμπτώματα δεν ακολουθούν πάντοτε την σοβαρότητα και την κατηγοριοποίηση της νόσου.

αιμορροΐδες συμπτώματα – διατροφή & θεραπεία

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι αιμορραγία, δυσφορία, πόνους, Κνησμός, από πτώση, εκροή υγρού, βλέννη.

Δεν πάνε αναλογικά με την ταξινόμηση πρώτου δεύτερου τρίτου τέταρτου βαθμού.

αιμορροΐδες πόνος

Ο πόνος αποτελεί ένα από τα συνήθη συμπτώματα που οδηγούν τον ασθενή στο γιατρό. Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους εκτός από τις αιμορροΐδες. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι κακοήθεις νεοπλασίες μπορεί να προκαλούν πόνο.

Αιμορροϊδοπάθεια συμπτωματα

Η διαφοροδιάγνωση μεταξύ καλοήθους και κακοήθους πάθησης είναι απαραίτητη και χρήζει διερεύνησης. Καλοήθεις παθήσεις που μπορεί να συνυπάρχουν και να δίνουν πόνο είναι ραγάδα πρωκτού, απόστημα, συρίγγιο πρωκτού, φλεγμονή, λοίμωξη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και τέλος κακοήθης νεοπλασίες.

Αίμα στα κόπρανα

Αίμα από αιμορροΐδες συνήθως έχει ζωηρό ερυθρό χρώμα και ανακαλύπτοντας την λεκάνη τουαλέτας, όπως στάζει, η εκτινάσσεται ορμητικά μετά την αφόδευσή. Όταν χάνουμε αίμα ή βλέπουμε αίμα στο χαρτί στην τουαλέτα ενώ έχουμε αιμορροΐδες, δεν αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο και δεν πρέπει να ληφθεί 100 % δεδομένο ότι προέρχεται από αυτές. Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν ότι 1 στους 8 ασθενείς, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά,  αποδεικνύεται ότι πάσχει από σοβαρότερη πάθηση, φλεγμονώδη είτε  νεοπλασματική.

Η καλύτερη αλοιφή για αιμορροΐδες;

Η χρήση αλοιφών, ελαφρά την καρδία, για οποιοδήποτε σύμπτωμα στον πρωκτό, θεωρώντας ότι πρόκειται για αιμορροΐδες ,ενέχει σε περιπτώσεις, πολύ σοβαρούς κίνδυνους για τον ασθενή.

 Αιμορροΐδες θεραπεία

Όσον αφορά την αιτιολογική θεραπεία για τις αιμορροΐδες αυτή είναι αποκλειστικά και μόνο επεμβατική. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι και συντηρητική. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι συντηρητική δηλαδή με την διόρθωση της διατροφής και της συνήθειας των κενώσεων.

Είναι αδύνατον να διορθωθεί η αιμορροιδοπάθεια, δηλαδή η αποκόλληση του πλέγματος στον υποβλεννογόνιο και διάταση- πρόπτωση των έσω χιτώνων του πρωκτού- ορθού, και του αρτηριοφλεγικού δικτύου και  με οποιαδήποτε αλοιφή, υπόθετο ή φάρμακο.

Η ιδέα ότι βάζοντας μία αλοιφή θα υποστρέψει η αλλοίωση στην ανατομία της περιοχής, αποτελεί προσδοκία, δεν αποτελεί πραγματικότητα. Η πρόπτωση δεν μπορεί να διορθωθεί με κανενός είδους αλοιφή. Η συμπωματική αντιμετώπιση και όχι η αιτιολογική, σε κάποιες περιπτώσεις είναι εφικτή.

αιμορροΐδες ποσες μερες κρατανε;

Η υποστροφή της συμπτωματολογίας, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν, για κάποιο χρονικό διάστημα συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε η αιμορροιδοπάθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει όλοι να χειρουργηθούν. Ακριβώς το αντίθετο ίσως.

Το 90 % των ασθενών που προσέρχονται για εξέταση λόγω αιμορροΐδων βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Έχουν αιμορροΐδες από πάρα πολλά χρόνια.

Αιμορροΐδες θεραπεία

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες επεμβάσεων όσον αφορά την λύση του προβλήματος των αιμορροΐδων. Οι επεμβάσεις που ονομάζονται ελάχιστα επεμβατικές, δεν κόβουν και δεν αφαιρούν τις αιμορροΐδες, γινονται χωρίς νυστέρι, και οι επεμβάσεις οι οποίες κόβουν με τη χρήση οποιοδήποτε είδους νυστεριού, είτε αυτό είναι νυστέρι λέιζερ, είτε είναι νυστέρι μαχαίρι, είτε είναι νυστέρι υπερήχων, κτλ.

Αιμορροΐδες laser

Υπάρχουν δύο τύποι απο ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με χρήση λέιζερ η αιμορροϊδοπλαστική και οι η διακοπή παροχής αίματος στους αιμορροϊδικούς όζους απολίνωση τελικών κλάδων άνω αιμορροϊδικής αρτηρίας με καθοδήγηση Doppler, HAL -RAR – THD

Η θεραπεία με λέιζερ με ελάχιστη επεμβατική λέει τεχνική έχει συγκεκριμένες ενδείξεις για συγκεκριμένα περιστατικά. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλα τα περιστατικά χωρίς όμως να έχει το μέγιστο αποτέλεσμά ή το ίδιο σε όλες περιπτώσεις. Με απλά λόγια σε κάποιες περιπτώσεις έχει 50% επιτυχία και σε άλλες 85%.

HAL -RAR – THD

απολίνωση τελικών κλάδων άνω αιμορροϊδικής αρτηρίας με καθοδήγηση Doppler, HAL -RAR – THD

Οι ενδείξεις της έχουνε μεγαλύτερο φάσμα περιστατικών. Είναι μία ακόμα ελάχιστα επεμβατική τεχνική κατά την οποία δεν κόβουμε δεν αφαιρούμε, δεν χρησιμοποιούμε νυστέρι.

Ανάλογα με τις περιπτώσεις και τις περιστάσεις και μετά την εξέταση και την διάγνωση για το κάθε περιστατικό αποφασίζει τη θεραπεία.

Οι Υπόλοιπες επέμβασης είναι οι επεμβάσεις που κόβουν και αφαιρούν τις αιμορροΐδες.  Ανεξάρτητα από τον τύπο του Νυστεριού.

Αιμορροΐδες

Δεν υπάρχουν καλύτερες και χειρότερες επεμβάσεις για τις αιμορροΐδες. Υπάρχουν επεμβάσεις που έχουν, ένδειξη, ποσοστά επιτυχίας, ποσοστά υποτροπής, ποσοστά επιπλοκών.

Αναλόγως την διάγνωση και το ιστορικό του κάθε ασθενούς αποφασίζεται ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί.