2310457272, Κομνηνών 69, Καλαμαριά

Έχεις απόστημα πρωκτού; Κλείσε ραντεβού για ελάχιστα επεμβατική τεχνική

Κομνηνών 69, Καλαμαριά

2310457272

Απόστημα πρωκτού θεραπεία

Procto Center

Κομνηνών 69, Καλαμαριά

2310457272

Απόστημα πρωκτού

Απόστημα πρωκτού και συρίγγια ή ο συνδυασμός τους, αποτελούν την πιο συχνή περιπρωκτική λοίμωξη. Τα αποστήματα του πρωκτού αποτελούν την οξεία φάση της λοίμωξης ενω τα περιεδρικά συρίγγια αποτελούν την χρόνια φάση της λοίμωξης.

Απόστημα πρωκτού αίτια

Η μόλυνση ξεκινά συνήθως τους πρωκτικούς αδένες και των εκφορητικών πόρο τους. Από κει και πέρα επεκτείνεται ανάλογα την περίπτωση όπου θα βρει λιγότερο αντίσταση. Μπορεί να φτάσει περίπρωκτικά ή να προχωρήσει προς τα πάνω.

Διαπύηση ραγαδας πρωκτού και αιμορροιδων

Μία άλλη αιτία για λοίμωξη, συρίγγιο, ή αποστημα περιπρωκτικά είναι η διαπύηση το ραγάδων του πρωκτού καθώς και των αιμορροΐδων που βρίσκονται σε μόνιμη πρόπτωση ή έχουν επιμολυνθεί.

Περιεδρικό αποστημα τι ειναι;

περιεδρικό απόστημα ειναι το ιδιο με το αποστημα τπυ πρωκτού δηλαδή Η πιο συχνή λοίμωξη του πρωκτού, στην οξεια της φάσης, την φαση που ο οργανισμός εχει δημιουργήσει ένα απόστημα. Η αρχή του συριγγίου ή του αποστήματος πρωκτού βρίσκεται συνήθως ανάμεσα στους σφιγκτήρες μυς του πρωκτού. Από κει και πέρα επεκτείνεται οριζόντια, κάθετα, κυκλικά και δημιουργεί διάφορες κλινικές εικόνες.

Σφιγκτήρας μυς πρωκτού και ορθοπρωκτικό απόστημα

Το μεγάλο πρόβλημα για τη θεραπεία του ορθοπρωκτικού αποστήματος αποτελεί, λόγω της ανατομίας της περιοχής,  η πιθανότητα τραυματισμού των πρωκτικών σφιγκτήρων και η μετέπειτα πιθανή ακράτεια κοπράνων που μπορεί να δημιουργηθεί.

Περιεδρικό απόστημα συμπτώματα

Τα συμπτώματα διαφέρουν σε κάθε περίπτωση. Σε περιπτώσεις που η διαπύηση επεκτείνεται προς τα πάνω μπορεί να αργήσουν να εμφανιστούν με αποτέλεσμα ο ασθενής να φτάσει σε σηπτικά φαινόμενα. Σε περίπτωση που επεκτείνονται οριζόντια μπορούν να πάνε ευθυισχιακό χώρο, να περάσουν τους μύες και να δώσουν πιο εύκολα κλινικά συμπτώματα.

λοιμωξη πρωκτού αποστηματοποίηση, η κορυφή του παγοβουνου

Τέλος μπορεί να είναι και περί πρωκτικά εμφανίζοντας κοκκίνισμα πρήξιμο δίπλα από την πρωκτική σχισμή. Αυτό όμως μπορεί να συνυπάρχει και με τις δύο άλλες επεκτάσεις όπως για παράδειγμα αποτελώντας, μεταφορικά, την ‘κορυφή ενός παγόβουνου’ η οποία φαίνεται, ενώ στην πραγματικότητα η εστία βρίσκεται ανάμεσα στους σφιγκτήρες και επεκτείνεται κεντρικότερα, πιο πάνω.

Αντιβίωση για απόστημα πρωκτού

Η αντιβίωση για απόστημα πρωκτού και  χορήγηση γενικά φαρμάκων ή αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση των περιεδρικών αποστημάτων έχει πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Από τη στιγμή που δεν γίνεται μία σωστή διάνοιξη παροχέτευση, Μπορεί να οδηγήσει σε συγκάλυψη της λοίμωξης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ενώ ταυτόχρονα θα επανεμφανιστεί μετά το τέλος της αντιβιοτικής θεραπείας και θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών, και σχεδόν σιγουρα σε υποτροπή.  Η ανάπτυξη και η εγκατάσταση λοιμώξεις με ανθεκτικά στελέχη έχει δυσμενή πρόγνωση για τον ίδιο τον ασθενή.

Αλοιφή για απόστημα 

Αλοιφή για απόστημα ή οποιουδήποτε άλλου σκευάσματος κρέμας, αποτελεί τραγικό λάθος. Αν υπάρχει κοιλότητα με πυον δηλαδή αποστηματική κοιλότητα, το να αλοιψουμε αλοιφή στο δερμα δεν εχει κανένα αποτελεσμα. οι αλοιφές εχουν ενδειξη και χρησημοποιούνται για δερματικές παθήσεις. Το απόστημα δεν είναι δερματική πάθηση.  

Απόστημα πρωκτού θεραπεία

Για το απόστημα πρωκτού η θεραπεία  είναι αποκλειστικά: η διάνοιξη παροχέτευση.

Απόστημα πρωκτού αντιβίωση

Η αντιβίωση για απόστημα πρωκτού μπορεί να χορηγηθεί επικουρικά στις περιπτώσεις που υπάρχει εκτεταμένη λοίμωξη και ο ασθενής κινδυνεύει από σηψαιμία, ή εμφανίζει σηπτικά φαινόμενα.

τι επιπλοκές μπορει να εχει το αποστημα πρωκτού;

Αν το πρωκτικό απόστημα, δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οι επιπλοκές του εκτός την τοπική επέκταση, μπορεί να ειναι σηπτικά φαινόμενα που θέτουν την ζωή του ασθενούς σε μεγάλο κίνδυνο. Αν το αποστημα προκαλεσει συστηματική αντίδραση απο τον οργανισμό με πυρετους, δυσλειτουργια ή ανεπαρκεια αλλων οργάνων, όπως νεφρά, πνεύμονες, καρδιακή λειτουργία και αλλα (Σήψη), η ζωή του ασθενούς βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο. 

Απόστημα πρωκτού 

Το αποστημα πρωκτού, ή αλλιώς περιεδρικό αποστημα, ή περιπρωκτικό αποστημα, ειναι η οξεια φάση μιας λοίμωξης του πρωκτού.

Η χρόνια παραμελλημένη λοίμωξη στην περιοχή, μπορεί να οδηγήσει, εκτός των άλλων επιπλοκών, ακόμα και σε νεοπλασματική εξαλλαγή. Για το λόγο αυτό κάποιες φορές πρέπει να αποστέλλεται δείγμα για βιοψία.