2310457272, Κομνηνών 69, Καλαμαριά

Έχεις συρίγγιο πρωκτού; κλείσε ραντεβού για θεραπεία λέιζερ

Κομνηνών 69, Καλαμαριά

2310457272

Συρίγγιο πρωκτού τι είναι

Το συρίγγιο πρωκτού τις περισσότερες φορές αποτελεί τη συνέχεια ενός ορθοπρωκτικού η περιεδρικού αποστήματος και εμφανίζεται ως μία μόνιμη επικοινωνία της μολυσμένης κοιλότητας με το εσωτερικό ή το εξωτερικό του πρωκτικό αυλού.

Η πορεία του συριγγίου ενίοτε δεν είναι προβλέψιμη και πρέπει να διερευνηθεί με απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία ενδοπρωκτικό υπερηχογράφημα.

Αυτή η επικοινωνία που συνήθως είναι απότοκο αποστήματος πρωκτού αποτελεί μία μορφή περιεδρικής λοιμώξης και εκεί πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

Συρίγγιο πρωκτού αιτία

Η πλειονότητα των συριγγίων του πρωκτού έχει ως αιτιολογία την επιμόλυνση στους αδένες του πρωκτού – κρυπτοαδενική αιτία – οι οποίοι βρίσκονται στο επίπεδο της οδοντωτής γραμμής και των οποίων εκφορητικός πόρος εκβάλλει στο σημείο αυτό.

Αλλα αιτία μπορεί να είναι το τραύμα, η νόσος του Crohn, κακοήθεια, η ακτινοβολία, όπως και λοιμώξεις, φυματίωση, ακτινομyκητίαση, χλαμύδια, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, Μπορούν να καταλήξουν σε λοίμωξη εδώ πρωκτική και περί πρωκτική που μπορεί να εμφανιστεί με εικόνα συριγγίου. Το τραυμα από έντονη σεξουαλική πρωκτική επαφή μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία πρωκτικού η περιεδρικού συριγγίου.

Συρίγγιο πρωκτού συμπτώματα

Το περιεδρικό συρίγγιο του πρωκτού έχει μία σύνθετη και πολλαπλή συμπτωματολογία η οποία μπορεί να είναι από το να μην νιωθεί ο ασθενής κανένα απολύτως σύμπτωμα μέχρι να αποστηματοποίηση, πυρετο,  πόνο. Συνήθως η εκροή ρυπαρό υγρού,  αιματηρού, που μοιάζει με πυον καθώς και η ψηλάφηση από τον ίδιο τον ασθενή μορφώματος που μοιάζει με μπιλακι αποτελούν την συνήθη συμπτωματολογία. Η εκροή μπορεί να είναι δύσοσμη και η ποσότητα της εξαρτάται κατά περίπτωση. Η συμπτωματολογία και η κατάσταση γενικά το στενούς εξαρτάται από την φλεγμονή που υπάρχει διότι όπως είπαμε το περιοδικό συρίγγιο εξ’ορισμού είναι ένας πόρος μία επικοινωνία με φλεγμονή. Η φλεγμονή έχει εξάρσεις και ύφεσης τις οποίου ασθενής αντιλαμβάνεται ενω λανθασμένα κάποιες φορές πιστευει ότι το συρίγγιο ‘έχει περάσει’ και στην πραγματικότητα αυτό δε συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι απλά μία ύφεση της φλεγμονής.

Συρίγγιο πρωκτού θεραπεία

Η θεραπεία του συριγγίου του πρωκτού στοχεύει στην παροχέτευση οποιασδήποτε συλλογής ακόμα και μικρής ποσότητας ή των εστιών ενώ στη συνέχεια ο συριγγώδης πόρος ή το συρίγγιο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και ως προς την φλεγμονή και ως προς την ατομική τους δομή.

Τα περιεδρικά συρίγγια συνήθως είναι σύνθετα, δεν είναι απλά με αποτέλεσμα το κάθε περιστατικό να πρέπει να διερευνηθεί και να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Η κλασική αντιμετώπιση – εκτομή – τομή  δυστυχώς βιογραφικά έχει υψηλά ποσοστά επιπλοκών όσον αφορά τους σφιγκτηριακό μηχανισμό, την αλλοίωση της ανατομίας του πρωκτού και τις πιθανότητες για ακράτεια.

Συρίγγιο πρωκτού laser

Οι νέες πρωτοποριακές τεχνικές ελάχιστα επεμβατικές πρωτολογίας στο στοχεύουν στο να δώσουν τα ίδια ποσοστά Ίασις με ελάχιστα όμως ποσοστά επιπλοκών κυρίως όσον αφορά την ακράτεια κοπράνων και την βλάβη στον σφιγκτηριακό μηχανισμό. Η σωστή θεραπεία η κατάλληλη θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου ξεκινάει με την ορθή διάγνωση την κατανόηση της ανατομίας και της πορείας του, καθώς και της φλεγμονής που υπάρχει στην περιοχή.